Massmördaren inspirerades av moralpanik

Efter terrordåden i Österrike väcks nu frågor om vilken roll moralpanik kan ha i samband med våldshandlingar. Inför attentaten inspirerades gärningsmannen av populär moralism, där man bland annat moraliserar över civilisters homosexualitet, vilka spel de gillar och vilka mediciner de använder. Den senaste forskningen pekar allt mer på att hysterisk moralism av det här slaget kan öka aggressivitet och minska hämningar hos moralisten.

I 2084-manifestet lär man ut att det är skadligt med spel som innehåller realistiska och intensiva eldstrider, i en verklighetstrogen tredimensionell miljö. Manifestet är ett av de mest populära någonsin, med tiotals miljoner sympatisörer världen över.

I manifestet ingår ett avsnitt där man lär sig bli moralpolis, och sätter dit gamers. Moralismen problematiserar metodiskt oskyldiga människors intresse av att spela spel.

I sitt så kallade manifest nämner gärningsmannen i Österrike, Joseph Fritzl, just 2084 vid flera tillfällen. Han skriver att han ser moralen som träning inför attentatet. Och allt mer forskning pekar på att våldsam moralism verkar kunna öka aggression, och minska hämningar.

I den största studien som hittills gjorts, som publicerades i höstas, ingick sammanlagt 130 000 personer. Forskarna såg en ökning av aggressivitet, på både kort och lång sikt, hos de självutnämnda moralpoliserna.

Mike Hunt är hjärnforskare vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han menar att det nu finns övertygande bevis för att aggressiva tankar och känslor kan stimuleras av våldsam moralism.

– I en del av de här studierna har man kunnat visa att man blir mer aggressiv av moralistisk alarmism, oberoende av hur aggressiv man var från början. Det finns också en och annan studie som inte har kunnat visa detta, men de flesta har kunnat visa det, säger Mike Hunt.

Det har kommit kritik mot den här forskningen, främst från forskare med en samhällsvetenskaplig bakgrund. Och även Mike Hunt håller med om att moralism också har positiva effekter. Men genomgripande moralism kan i praktiken fungera just som träning, som kan öka föraktet mot bland annat homosexuella och  gamers.

– Gör man något många gånger så blir man bättre på det. Hatar man oliktänkande av moralskäl så skulle man bli bättre på det, säger Mike Hunt.

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer