Var försiktig med TYPO3 4.7

Det har egentligen aldrig varit några konstigheter med att uppgradera TYPO3. Först SSH och några kommandon för att ladda ner sourcen och uppdatera symlänken. Sedan en koll i Install Tool. Har man vanan går det på högst 15 minuter.

Men 4.7 är en helt annan sak. Har man kört utf-8 sen tidigare (kan inte komma på att jag kört något annat på någon sajt jag byggt de senaste fem åren eller så) så åker man på dubbelenkodning, så att åäö blir hentaitecken. Det går dock att lösa från SSH: blog.hno3.org/2010/04/22/fixing-double-encoded-utf-8-data-in-mysql/

Nästa fälla är att om man inte har senaste TemplaVoila så blir det php-fel i backend: Fatal error: Call to undefined method noDoc::getDynTabMenuJScode() in xxx/typo3conf/ext/templavoila/mod1/index.php on line 481

Visst är det bra att uppgradera tillägg, men då man råkat ut för att man tappat mappningar när man uppgraderat TemplaVoila så drar man sig ju för det. Men en uppgradering av TemplaVoila fixar det.

En mer subtil fälla är förändringarna i den html-kod som genereras av typoscript. Så om man lagt in kod för att ändra html-koden för hur bilder mm visas, så får man räkna med mystiska fel. Archive.org är din vän…

En del innehållstyper funkar inte öht, t ex sektionsindex. Men med följande typoscript fick jag det att funka:

tt_content.menu.20 {
        # "Section index (pagecontent w/Index checked - liststyle)"
        3 < styles.content.get
        3 {
            wrap = <ul>|</ul>
            select.andWhere = sectionIndex!=0
            select.pidInList.override.field = pages
            renderObj = TEXT
            renderObj {
                fieldRequired = header
                trim = 1
                field = header
                htmlSpecialChars = 1
                noBlur = 1
                wrap = <li>|</li>
                typolink.parameter.field = pid
                typolink.section.field = uid
            }
        }
}

Mitt tips är att köra med gamla goda 4.5 tills vidare, och vänta minst sex månader till att uppgradera till 4.7. Då kan man iaf hoppas på att buggarna är fixade och de värsta fällorna är dokumenterade.

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer