Nu laddar jag för en vit jul

Nästan alla vill vi ha en vit jul. Snö till jul är minst lika viktigt som solsken till midsommar. Som vi vet kommer dock chansen för snötäcke att minska betydligt för varje grad som medeltemperaturen ökar. Sveriges medeltemperatur ökar dessutom snabbare än den globala – 1,2-1,4 grader mot ca 0,7 globalt. År 2100 kommer den globala temperaturen att vara 2-6 grader varmare, beroende på hur vi hanterar klimatutmaningen.

Så gott som varje år har julhandeln slagit rekord. Trevligt för handeln, men produktionen och transporterna av alla prylar ger ett kännbart ekologiskt fotavtryck. På längre sikt riskerar faktiskt julhandeln att minska chansen för en vit jul. Åtminstone vid en kombination av dagens komposition och önskade ökningstakt.

Man har tidigare trott att vi skulle gå mot en ny istid pga partikelutsläppen och att förtunning av ozonlagret skulle orsaka en global ekologisk katastrof. Att så inte har hänt beror inte på att miljörörelsen hade fel, utan på att vi insåg allvaret och gjorde något åt problemen. Vi behövde inte ge upp vår frihet och välstånd, tvärtom så hade vi nog haft verken eller om ex ozonlagret hade pajat.

På längre sikt är global uppvärmning lika illa som ”global dimming” eller en UV-katastrof, så det är självklart att vi gör något åt det. Om det finns något som är värre än att köra stadsjeep och dumpa avfall i Östersjön så är det att ge upp. Man kan minska sin konsumtion, välja bort produkter med dålig hållbarhet, inspirera andra, investera i miljövänlig teknik, cykla till jobbet, byta bort fossila bränslen mot kärnkraft och förnyelsebart, välja klimatsmarta julklappar, forska, kanalisera sitt teknikintresse på miljöteknik, ja det finns ett stort smörgåsbord av åtgärder som det bara är att välja och vraka bland, och kombinera efter önskemål.

Ta gärna en titt på www.envitjul.se och låt dig inspireras av sköna miljömedvetna idéer på julklappar!

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer

Delta i diskussionen

1 kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *