Distrubition av smileypacks borde vara lagligt

Jag förstår inte hur folk står ut med svennebanan MSN. Alldeles för mycket distraktionselement för min smak. Tack och lov kan man köra Miranda istället. Dessutom slipper man ha extra klienter för kontakterna på Yahoo och ICQ.

Miranda är rätt barebone, så man behöver installera några tillägg, viktigast är Modern Contact List, IEView och Smileyadd. Det sistnämnda ger stöd för uttryckssymboler (smileys). Tyvärr har Miranda förbjudits att distribuera uttryckssymbolerna i originalform, vilket gör att den du chattar med kan se en lite fulare symbol eller ingen alls. I värsta fall kan det visas en helt annan symbol än man tänkt sig, vilket kan innebära fight.

En av de vanligaste frågorna på Mirandas supportforum är just uttryckssymboler i originalform. För vem vill ha ett alternativt smileypack som bara leder till missförstånd. Dock är det förbjudet att posta länkar till fungerande originalpaket.

Tillverkarna av IM-klienter påstår sig ha copyright på symbolerna, och att de har ensamrätt på att distribuera dem. Men om jag skriver vilken teckensekvens som helst som motsvarar en smiley till någon som kör standard MSN så ”distribuerar” jag ju också den. Och mottagaren ser ju samma symbol, oavsett om jag kör Miranda eller standard MSN.

Det borde vara lagligt att distribuera paket med originalsmileys för Miranda. Face it, alla trivs inte med MSN i standardutförande. Att jämföra det med piratkopiering (dvs att sno en samling filer som man ska betala för) är bara löjligt. Snarare kan man jämföra det med att lägga ut en lista på vanliga onödiga autostartande program. Support helt enkelt.

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer