Därför bör du roota din Android

Det finns många myter kring jailbreak och root. Som t ex att det bara är intressant för pirater, att det är extremt svårt, riskabelt och omoraliskt.

Det främsta syftet med att jailbreaka en iPhone är att man får tillgång till appar som Apple av någon anledning bedömt vara omoraliska. Som t ex iBlackList för att ha en brandvägg för oönskade samtal och sms. När det gäller Android är det lätt att tro att root är onödigt då Android har friare marknad för appar. Men Android-telefoner har ofta en hel del förinstallerad bloatware som ligger och drar kraft i bakgrunden, och som det inte går att göra något åt utan root. Det går verken att avinstallera eller inaktivera autostart, vilket är en självklarhet på en dator. Om all bloatware hade varit aktiverat när man köpte telefonen har jag svårt att tänka mig att någon telefon skulle få bättre användarbetyg än 2/5, om ens det. Men allt eftersom tiden går blir bloatwaren mer och mer glupsk på systemresurser. Android har en hel del hooks för påtvingad start av program, vilket både ofrivilligt och frivilligt installerade program utnyttjar hej vilt.

Det går att jämföra det med att koka en groda. Eftersom försämringen går relativt långsamt accepterar man det, och så kanske man köper en ny telefon efter ett halvår eller så.

Om man däremot rootar telefonen finns möjligheten att vägra ställa upp på inbyggt åldrande, och är fri att använda sin telefon som man själv vill. Dessutom är det bra för miljön – fördubblad livslängd på prylar halverar miljöpåverkan. Skuldsättningen minskar, vilket gör att ekonomin står sig starkare mot svackor.

Du rootar din Android genom att koppla den till datorn med usb och sen kör du SuperOneClick på datorn. USB-felsökning behöver aktiveras. När root är klar installerar du Gemini App Manager från Play Butik. Starta Gemini och tryck på menyknappen (den med två fyrkanter på bl a LG Optimus 2X), välj ”mer” och sedan ”expert mode”.

Oftast räcker det att inaktivera autoruns, och om det inte räcker får man frysa appen (Block App root). Det är riskfritt, till skillnad mot att avinstallera, då det kan vara knepigt att återställa ifall man råkat ta bort fel app.

Länkar:

 

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer