Nya möjligheter till dina drömmars webbplats

En hemsida kan vara en presentation för ditt företag, en personlig blogg, en plattform att göra din röst hörd eller sprida kunskap om något som man är intresserad av. Det kan även vara en webbapplikation, eller en webbapp för användning i smartphones.

– Vi är många som behöver en hemsida. Det kan vara en presentation för företaget, en personlig blogg, en plattform att göra din röst hörd eller sprida kunskap om något som man är intresserad av. Kanske önskar du dig en så kallad webbapplikation, dvs ett program som körs i webbläsaren.
Säger Lukas Mattsson, egenföretagare i webbutveckling.

De flesta webbplatser är byggda i något CMS. En direkt översättning är innehållshanteringssystem, av engelskans ”Content Management System”. En alternativ benämning är ”redaktionellt system”, för att betona att man inte behöver vara webbutvecklare för att uppdatera webbplatsen, utan det är viktigare med en redaktion av duktiga skribenter. En annan benämning är webbplatsmjukvara, som betonar att det i själva verket handlar om ett program som driver webbplatsen. Ett par bra exempel på CMS är WordPress och TYPO3. Ett CMS är att betrakta som ett program som körs i webbläsaren. Jag bygger samtliga mina webbplatser i det CMS som jag bedömmer är bäst på att uppfylla kundens önskemål om arbetsflöde och flexibilitet.

Många föredrar numera att surfa med mobiler, främst smartphones med pekskärm. Med största sanolikhet kommer den andelen att öka. Dels för att det kan vara bekvämt att använda en telefon som man ändå alltid har med sig, men även för att smartphones har gps-funktion, vilket gör det möjligt att bygga webbupplevelser som faktiskt inte är möjliga på en vanlig dator. Ett exempel är en webbplats som Gröna Kusten, där jag är med och utvecklar en webbapp där man kan följa sin position i realtid, när man t ex kör bil, eller vandrar till fots i en stad, på jakt efter en fin restaurang eller annat utflyktsmål. En webbapp är en webbapplikation som är utvecklad för att fungera på en smartphone.

Enligt legenden kommer det ske stora omvälvande händelser år 2012. Men det är inte det år allt slutar, utan kanske det år då din närvaro på webben börjar, eller går in i en ny fas.

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer