Mobilanpassad hemsida

Många föredrar idag att surfa med smartphones som t ex iPhone och Android-baserade telefoner. Det är bekvämt då man alltid har den med sig. Det handlar inte om någon tillfällig trend, det är snarare en naturlig utveckling att folk vill ha alternativ till den traditionella datorn.

Vad innebär skillnaden mellan en traditionell dator och en smartphone för din hemsida?

  • Skärmen är betydligt mindre
  • Internet är något långsammare
  • Man navigerar med pekskärm i stället för mus
  • En smartphone kan visa hemsidan i två lägen: porträtt och landskap
  • Smartphones har funktioner som är sällsynta i traditionella datorer som t ex GPS.

 

På en liten skärm får man prioritera vad som är viktigast. Navigering och innehåll får gå före annonser och Twitter-flöden. Bilder kan behöva skalas ner.

En mobil uppkoppling är ofta långsammare än en fast, men en komplett optimering för mobila skärmar täcker mer än väl upp för det.

På en enkel hemsida har det ofta ingen betydelse om man använder pekskärm eller mus. Men för mer avancerade hemsidor och webbapplikationer i synnerhet bör man tänka på att alla inte kan ”föra musen över objektet”.

Så gott som alla smartphones kan användas i två lägen: porträtt (normal) och landskap (roterad). Det innebär en perspektivändring, ungefär som att växla från en traditionell TV till widescreen, men 2-4 gånger kraftigare. För att det fortfarande ska se bra ut kan man behöva ändra så att menyn ligger till sidan i stället för längs upp eller längst ner. Som tur är känner webbläsaren i mobilen av hur den är vriden, och det går att bygga hemsidan på ett sånt sätt att den får en något annorlunda stil om den är roterad. Testa gärna med den här webbplatsen.

Slutligen har smartphones finesser som är ovanliga i traditionella datorer, som t ex GPS. Det är en fin möjlighet, som gör att man kan bygga webbplatser som kan visa vägen till ett besöksmål, eller interagera med andra användare som fysiskt befinner sig nära.

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer