Wysiwyg på riktigt

Wysiwyg står för ”what you see is what you get”. I webbsammanhang betyder det att när du redigerar texten på din webbplats så ser du hur det ser ut, utan att behöva spara och publicera. När du t ex väljer att ett stycke ska vara rubrik 2 så ändras storlek, marginal och eventuellt också färg och typsnitt så att det motsvarar hur just en rubrik nivå 2 ser ut på webbsidan.

Det finns dock en myt om att ”det finns inget wysiwyg på webben”. Den härrör från sent 90-tal och tidigt 00-tal, då program som Frontpage var populära. Dessa program var tänkta att göra det möjligt att bygga webbplatser utan att behöva bry sig om html-kod. Avigsidan var att dessa program använde egna sätt att återge webbsidorna. Dreamweaver och Frontpage hade sina html-motorer, precis som t ex Internet Explorer och Opera. Inte ens Frontpage använde samma motor som Internet Explorer, trots att båda levererades av Microsoft.

Wysiwyg idag är något helt annat. Det handlar inte om att utvecklare ska slippa bry sig om html, utan att redaktörer ska kunna bidra med material och se hur det ser ut. En modern webbplats bygger på ett CMS, där redaktörer loggar in och kan redigera texter lika lätt som i Word. Typsnitt, färger, textstorlekar och marginaler följer webbplatsens mall. Då du använder samma program (webbläsaren) både när du redigerar och besöker webbplatsen blir återgivningen likadan.

Värt att tillägga är att det inte alltid är fallet så. T ex så kan CMS:et vara felaktigt konfigurerat så att olika mallar används vid redigering och besök. Vissa CMS kanske inte ens har en wysiwyg-redigerare. Och en del webbplatser har ännu inte tagit steget till ett CMS. Men som sagt – äkta wysiwyg på webben är ingen utopi, utan en realitet på en välgjord webbplats.

 

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer