Digital detox 2-4 januari 2018

Starta 2018 med en digital detox-utmaning! Undvik telefon, dator och andra uppkopplade enheter under 72 timmar. Kombinera gärna med en juice-detox, där du byter ut alla måltider mot råsaft och undviker ätande mellan måltiderna.

Varför?

De flesta är numera beroende av att hela tiden kunna få ny information, bli uppdaterade, vara nåbara och alltid kunna nå folk. Att vila hjärnan från alla intryck ger en välbehövlig paus och möjlighet till återhämtning. Det förebygger stressrelaterade sjukdomar som t ex sömnsvårigheter, problem med närminnet, typ 2-diabetes, stroke och högt blodtryck. Att kunna klara sig själv utan att kunna nå andra är också bra för karaktären. En genomgången digital detox gör också att du är bättre mentalt förberedd för oväntade samhällsstörningar.

Juice

Byt ut frukost, lunch och middag mot råsaft. 800 ml är en lämplig mängd. Loviseberg Råsaft är ett bra val, och tänk på att välja olika sorter för att få en bra mix. Ett tips är att dricka halva juicen först, vänta kanske en halvtimme och drick sen den andra halvan. Att leva på juice ger ett kaloriunderskott, vilket gör att du i början kan känna dig trött och frusen. Du kommer förmodligen inte att orka träna som vanligt, men yoga och kortare träningspass brukar funka. Efter 36 timmar börjar kroppen vänja sig vid kaloriunderskottet och du börjar känna dig piggare och mindre frusen.

Förberedelser

Några tips för att förbereda sig för en digital detox:

  • Börja med att ta kontroll över dina egna enheter. Blockera telefonförsäljare och avinstallera onödiga program och appar.
  • Tala in ett meddelande på telefonsvararen att du deltar i en digital detox och är åter tillgänglig 5 januari.
  • Genomför alla bankärenden innan, se till att du inte har någon obetald räkning eller är skyldig någon pengar.
  • Meddela dina följare på sociala medier att du kommer att ta en 72 timmars paus. Förhoppningsvis inspirerar du någon och du får en hälsosam framtoning.
  • Se till att din dator har en så pass ren autostart som möjligt, så att du inte riskerar att få distraherande aviseringar eller att något program skvallrar om online-status om du av någon anledning blir tvungen att starta datorn.

Tips under utmaningen

Om du känner att du måste kolla upp något nu, ta och meditera i stället och sök svaret från den inre visdomen.

Power sitting hjälper om du har ett behov av att få tag på någon. Sätt dig i lotusställning med armarna i örnens position. Sitt i tio minuter eller tills behovet att ringa gått över.

Undantag

Grundtanken med en digital detox är att ta en paus från informationsflödet och att alltid vara tillgänglig. Däremot får du gärna använda ex en digital kamera för att dokumentera dina erfarenheter. Men vänta tills efter detoxen innan du lägger upp bilderna i sociala medier mm.

Om någon närstående är svårt sjuk kan du göra undantag med telefonen. Se dock till att inaktivera allt utom det nödvändigaste.

Kolla gärna in evenemanget på Facebook!

Publicerat av Lukas Mattsson

Yogi and developer